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Waste codes listed in 40 CFR 261.24 

Many products are classified as hazardous waste when they are disposed at the end of their useful life. These 

products contain materials that are corrosive, flammable, reactive or toxic. Some toxic chemicals, such as lead and 

mercury are persistent and bioaccumulative, meaning they remain in the environment indefinitely and accumulate 

in and harm living things. When products containing these toxic compounds are disposed in landfills, the toxic 

chemicals can leach into underground drinking water supplies. 

 

 

The U.S. Environmental Protection Agency (EPA) has identified 40 toxic chemicals that can cause harm when 

products containing them are disposed in landfills and the chemicals leach out (40 CFR part 261). To determine 

the potential of specific wastes to leach dangerous concentrations of toxic chemicals into groundwater, the EPA 

developed a protocol known as the Toxicity Characteristic Leaching Procedure (TCLP). 

 

Products containing one or more of the listed toxins are assessed using the TCLP to estimate how much of their 

toxic contents would be released into landfill leachate under ordinary conditions. If the amount of a particular 

chemical released under test conditions exceeds regulatory limits, the waste qualifies as hazardous and must be 

handled according to regulations governing hazardous waste, such as handling by certified disposal agents and 

recycling or disposing in specially designated landfills and incinerators. Products that do not leach toxic 

materials at levels exceeding regulatory limits are termed TCLP compliant.  
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Waste determination testing 

It is the generator's responsibility to make this 

determination, but generators often contract outside 

labs to perform the TCLP test.  

 

The following questions and answers may be 

helpful to generators. 

 

Question: What is the effect on the TCLP results if 

we miss any of the holding times specified in the 

method, or if we do not perform the procedure 

exactly as written? 

 

Answer: The TCLP is a method-defined parameter 

and, therefore, it must be performed as written. This 

includes meeting all specifications for holding and 

tumbling times. If the method is not performed as 

written, the results are not valid for the purposes of 

determining whether the waste is hazardous based 

on the toxicity characteristic. 

 

However, if the holding times are not met and the 

results for the analyses are over the numerical limits 

in the toxicity characteristic (40 CFR 261.24), the data 

can be used by the generator to demonstrate that the 

waste failed the toxicity characteristic and therefore 

must be managed as a hazardous waste. 

 

Question: What are the holding times for the 

samples before leaching, the leachates before 

extraction, and the extracts before analysis? 

 

Answer: Three types of holding times are 

summarized in Sec. 8.5 of Method 1311. For the 

leachate that will be analyzed for: 

 Organics (including volatiles, semivolatiles, 

and the herbicides), you have 14 days from 

the collection of the original sample until you 

have to start the leaching (extraction).  

 For metals, you have 180 days from collection 

until leaching, except for mercury, where 

leaching must start within 28 days.  

  Herbicides are grouped with the 

"semivolatiles" in Sec. 8.5 of the method, since 

both types of analytes are extracted with an 

organic solvent. Extraction of semivolatiles 

and herbicides from the leachate must start 

within seven days of completion of the 

leaching procedure. 

The instrumental (determinative) analyses for: 

 Semivolatiles and herbicides must be 

completed within 40 days of the completion 

of the solvent extractions. The determinative 

analyses for the volatiles must be completed 

within 14 days of the completion of the 

leaching procedure.  

 Metals must be completed within 180 days of 

the completion of 

the leaching 

procedure, except 

for mercury, 

where analyses 

must be 

completed within 

28 days of the 

completion of the 

leaching 

procedure. 



TCLP- Toxicity Characteristic Leaching Procedure 

 

 
 

www.iowadnr.gov 

Iowa Department of Natural Resources  |  502 E. 9th St. Des Moines, IA 50319  |  (515) 725-8200 

Waste determination testing 

 

Total Constituent Analysis instead of 

TCLP Analysis 
 

Question: Is it acceptable to perform a total 

constituent analysis instead of a TCLP analysis and 

then divide the total concentration by 20 to 

determine if a waste is non-hazardous, as is implied 

in Section 1.2 of Method 1311, TCLP?  

Answer: Section 1.2 of the TCLP does allow for a total 

constituent analysis in lieu of the TCLP extraction. If 

a waste is 100 percent solid, as defined by the TCLP 

method, then the results of the total constituent 

analysis may be divided by 20 to convert the total 

results into the maximum leachable concentration. 

This factor is derived from the 20:1 liquid-to-solid 

ratio employed in the TCLP. If a waste has filterable 

liquid, then the concentration of the analyte in each 

phase (liquid and solid) must be determined. The 

following equation may be used to calculate this 

value: 

[A x B] + [C x D]  

___________________ = E  
 

B + [20 (L/kg) x D]  

Where:  

 A = Concentration of the analyte in liquid 

portion of the sample (mg/L) 

 B = Volume of the liquid portion of the sample 

(L). 

 C = Concentration of the analyte in solid 

portion of the sample (mg/kg) 

 D = Weight of the solid portion of the sample 

(kg) 

 E = Maximum theoretical concentration in 

leachate (mg/L) 

 

The value obtained (E) can be used to show that the 

maximum theoretical concentration in a leachate 

from the waste could not exceed the concentration 

specified in the toxicity characteristic (TC) (40 CFR 

261.24). In addition, if the total constituent analysis 

results are below the TC limits without dividing by 

20, then the same argument holds true, i.e., the 

maximum theoretical concentration in the leachate 

could not exceed the TC limits. 

Do I have to test for all the chemicals listed 

in 40 CFR 261.24? 
Waste streams should be tested for constituents that 

are reasonably expected to be present. For example, 

if a facility had a parts washer, the parts washer may 

reasonably be expected to contain leachable metals. 

(Chromium or cadmium is often a coating or 

constituent from bearings, pistons, or other metal 

products.) Since pesticides would not reasonably be 

expected to be present in normal parts washer 

operations, do not test for any of the pesticides that 

are in 40 CFR 261.24.  

If you have a waste that is absolutely unknown, you 

will need to test for all the TC constituents listed in 

40 CFR 261.24. This situation could occur, for 

example, if a 55 gallon drum of unknown liquid was 

abandoned on your property and you could not find 

the original owner. This waste would need a full 

determination for the TC constituents and other 

characteristics.  

It passes lab testing, now what?  

Question: My waste passes the TCLP, does that mean 

my waste is not hazardous?  

Answer: The waste could still be hazardous due to 

another characteristic (flammable, corrosive, 

reactive), or it may be a listed hazardous waste. To 

find  step-by-step assistance on how to make a waste 

determination, see 
www.fedcenter.gov/assistance/facilitytour/hazardous/

whatis/flowchart/ 

http://www.fedcenter.gov/assistance/facilitytour/hazardous/whatis/flowchart/
http://www.fedcenter.gov/assistance/facilitytour/hazardous/whatis/flowchart/

