Special Waste Authorization (SWA)
Frequently Asked Questions

Question 1: What is a Special Waste?
Answer: A special waste means any industrial process waste, pollution control waste, or toxic waste which
presents a threat to human health or the environment or a waste with inherent properties which make the
disposal of the waste in a sanitary landfill difficult to manage. Examples include, paint filters, treatment
sludge, misc. contaminated soils, incinerator ash, misc. food product waste etc.

a. What Prompts a Special Waste Authorization?
= Unmanageable or unsafe quantity
=  Packaging concerns
= \Waste mixture concerns
= Immediate disposal concerns
= Unfamiliar waste for landfill/waste generator
=  Possible hazardous waste concerns
= Possible health or environmental concerns

Question 2: What is a SWA?

It is up to each landfill if they wish to request a SWA from the department. Occasionally, the waste generator
feels that their waste should be handled as a special waste and in this case, they need to relay this
information to the landfill. A SWA form will be filled out and sent to the landfill with the necessary testing
etc. Once the landfill reviews the information, they will send it on for the department’s review at the address
below:
lowa Department of Natural Resources — Attn: Sue Johnson
502 E. 9™ Street
Des Moines, IA 50319

For further questions, call 515-281-7982

Question 3: What is the paint filter test (PFT)?

Answer:

The PFT determines the presence of free liquids in the sorbent/waste mixture. Free liquid means the liquid
produced when a 100-milliliter or 100-gram representative sample is placed on a standard mesh number 60
(fine mesh size) conical paint filter for five minutes. The sample is left standing for 5 minutes. Any free
liquid visible below the funnel indicates sample failure. Landfills cannot accept waste that does not pass the
paint filter test as it is considered free liquids. To find a lab to run the PFT, see question #8.

Question 4: What is a SWAC?

Answer:

SWAC stands for Special Waste Acceptance Criteria and all landfills have one for each special waste they
accept. A SWAC details what necessary precautions are needed and how the special waste should be
handled for disposal.



Question 5: How do | find a landfill who will accept my waste?
Answer:
Waste generated in the state must follow comprehensive planning. In other words, waste generated in a
particular area, must be disposed of in accordance with that city’s comprehensive plan. To find out what
area your city is in and what landfill your waste needs to go to, visit the DNR website for comprehensive
planning area map, descriptions and area contacts.

What if a landfill will not accept my special waste?

lowa Administrative Rules (IAC) 567 chapter 101.5. Duties of cities and counties states, “If a city or county
facility refuses any particular solid waste type for management or disposal it must identify another waste
management facility for that waste within the planning area. In the case of special waste, if no other waste
management facility for the waste type exists within the planning are, the city or county must, in cooperation
with the waste generator, establish or arrange for access to one”. The department procedures for facilities
that do not accept a special waste is to designate a facility that has agreed to accept the waste.

The designation procedure is as follows:

e Aletter from the landfill in the solid waste comprehensive solid waste planning area from which the
waste originated stating that they will not accept that particular waste and request to designate
another facility as the alternative disposal site.

e Aletter in return from the alternate disposal facility stating that they will accept the waste sent from
the landfill in the planning area from where the waste originated.

e Copies of each letter need to be submitted to the Land Quality Bureau.

e If you have any questions or concerns regarding this procedure or comprehensive planning, contact
the department at (515) 281-8499 or visit the Comprehensive Planning Website.

Question 6: Can | mix my Special waste load with other waste?

Answer:

No. The waste must arrive to the landfill as a separate load, as stated in IAC 109.8(3). The Special
Waste Acceptance Criteria (SWAC) on file with the landfill pertains to this special waste and will need to
be handled according to the SWAC on file, (see question # 4). Mixing the special waste could create
problems with disposal and your waste may be turned away by the landfill. The waste must also go
directly to the landfill and cannot be brought to a transfer station.

Question 7: What is a TCLP? (tee-clip)

Answer:

The TCLP (Toxicity Characteristic Leaching Procedure) is one of the Federal EPA test methods that
are used to characterize waste as either hazardous or non-hazardous and the leaching
characteristics for the purpose of disposal. Waste that is hazardous may not be landfilled in lowa.
To pass the TCLP, the leachate must be below regulatory limits codified in 40 CFR 261.24.

Waste characterization requires a representative sample. At least two samples of a material are required for
any estimate of precision. The result is only as good as the sample obtained. You cannot make good
decisions due to poor sampling. Your goal should be correct, defendable, cost effective decisions that
represent the waste population of interest.




Question 8: Who is responsible for making a hazardous waste determination?
Answer:
Any person who generates a solid waste must determine if that waste is a hazardous waste. The SW-846 test
methods are approved by EPA for use in complying with RCRA regulations.

Generators must conduct a hazardous waste determination according to the hierarchy specified in 40 CFR
§262.11.

Question 9: Where can | find a lab to run analytical testing on my waste?
Answer:
The lowa Waste Reduction Center keeps a list of laboratories for environmental analytical testing. Make
sure the laboratories detection limits are low enough to make an accurate waste determination in
accordance with 40 CFR 261.24. (For example: if the lab detection limits for mercury is 0.5 mg/L, but
regulatory level is 0.2 mg/L. This testing result would not show a waste determination, as the waste still
could be hazardous).

Question 10: How can “generator knowledge” be used for waste

characterization?

Answer:

If a waste generator uses generator knowledge alone or in conjunction with sampling and analysis, detailed
documentation must be maintained that clearly demonstrates the information is sufficient to identify the
waste. This may include consideration of the raw materials that constitute the waste and/or the processes
that result in the waste being generated.

The knowledge that is applied must be valid and verifiable. It should be noted that, more often than not, it
is easier to use knowledge of the waste to characterize it as hazardous, than it is to characterize it as non-
hazardous. Because accurate waste determinations is such a critical factor for demonstrating compliance
with RCRA, misidentification can render the facility liable for enforcement actions, so although sampling and
analysis are not as economical or convenient, it does has its advantages.




